Stressi, kortisoli ja vaihdevuodet

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tiina Vuori

Kirjoitin edellisen blogitekstin kortisolista ja vatsan alueelle kerääntyvästä rasvasta. Jatkan nyt samasta aiheesta, koska stressistä eroon pääseminen ei ole niin helppoa. Vaihdevuosien aikana saatamme olla enemmän väsyneitä kuin aikaisemmin ja urheilusuorituksesta palautuminen on hitaampaa. Yöllä saattaa olla vaikea nukkua ja aamuyön heräily väsyttää entisestään.

Olemme vuosien varrella oppineet, että mitä kovempaa ja tehokkaampaa liikunta on, niin sitä parempi tämä on keholle. Kortisoli ja vaihdevuodet muuttavat tätä käsitystä, koska kova rasitus nostaa stressiä kehossa, joka vuorostaan lisää kortisolin eritystä. Korkeat kortisolitasot vuorostaan lisäävät uimarenkaan muodostumista vyötärölle.

Kortisoli ei ole yksin syyllinen tähän kaikkeen, vaan hormonit toimivat yhdessä. Kyseessä on oikea cocktail, jossa insuliini, estrogeeni ja muut hormonit vaikuttavat kehon toimintaan. Vaihdevuodet voivat näkyä esimerkiksi päänsärkynä, kuumina aaltoina, unettomuutena, mielialan muutoksina, sydämentykytyksinä ja verenpaineen muutoksina sekä ärtymyksenä. Lisäksi oireina voivat olla limakalvojen kuivuminen, ihon kuivuminen, muistiongelmat ja väsymys.

Keski-iässä liikuntaa tulisi muokata enemmän tukemaan kehon toimintaa. Tähän soveltuvia lajeja ovat lihasvoimaa kasvattavat lajit, kuten kuntosali, kuminauhajumppa tai vesijumppa. Lihaskuntotreeni kaveriksi kannattaa ottaa kävelyä tai muuta aerobista liikuntaa, mutta ei aina juosten kovilla sykkeillä. Se voi olla vaikkapa uintia tai hiihtolenkki. Kuuntele omaa kehoa ja uskalla tehdä muutoksia harjoitteluun.

Stressiä voi lieventää kehossa eritavoin, mutta sitä voi myös pahentaa. Uskomus alkoholin rentouttavasta voimasta ei pidä paikkaansa. Myöskään kahvi tai energiajuomat eivät auta, koska ne lisäävät kortisolia.

Kehoa voi tukea nukkumalla tarpeeksi, syömällä monipuolisen terveellisesti ja liikkumalla hyvin. Monipuolinen ruokavalio ei rakennu sokerille tai valkoiselle viljalle, mutta ne ei myöskään ole sinun vihollisia. Liian tarkka ruokavalio voi myös lisätä kehon stressiä.

Vaihdevuosien aikana ihminen tarvitsee enemmän aikaa palautumiseen. Ongelmia syntyy, jos jaksamista ei kykene hahmoittamaan. Toksiset ihmissuhteet, huono työilmapiiri ja epäterveelliset asumis- tai työolot kuormittavat kehoa ja mieltä. Pyri prioirisoimaan oma jaksaminen!

Vaihdevuosia elävä ihminen on super hyvä monissa asioissa. Elämänkokemus ja työkokemus ovat työnantajalleen rahaakin arvokkaampia asioita ja niitä pitäisi arvostaa. Silti se ei pois sulje ammattilaisenkaan kohdalla, että hän voi väsyä, jos työnkuva on väärin suunniteltu tai sisäiset asiat eivät työpaikkalla ole kunnossa. Myös muut lähipiirin myrkylliset ihmiset voivat viedä voimat ja sairastuttaa. Silloin mikään rentoutuskasetti tai tabletti ei auta. Tällöin siivoaminen ja muutos pitää aloittaa toksisten asioiden kautta.

Stressi ja sen sietäminen ovat yksilöllisiä. Joskus positiivinen stressi saa meidät suorittamaan paremmin, mutta pitkään jatkuessaan sen kuormittaa jopa hormonaalista toimintaa. Mieti, mistä oma stressi johtuu ja voiko sille tehdä jotain.

Huomaan itse voivani parhaiten sopivassa stressissä. Pieni kiire saa minut tekemään asioita, kun taas iso paine saa minut sairastumaan, nukkumaan huonosti, heräilemään aamuyöllä, lihakset jumiutumaan ja mielen ärtymään. Minusta ei ole silloin kenellään hyötyä. Parhaiten toimin pienessä kiireessä, jossa yöuni säilyy. Silloin mieli ei mene jumiin liian vähäisistä asioista, koska tällöin jää miettimään jokaikistä asiaa analysoimalla liikaa. Ajatukset vaihtuvat riittävästä tekemisestä ja luovuus kukkii. Liika stressi vuorostaan tappaa luovuuden.

Kohtuus kaikessa ja kortisoli kurissa! Kirjoitan vaihdevuosista lisää jatkossakin, mutta voit käydä lukemassa jo aikaisemmin julkaistuja blogitekstejä. Löydät minut Instagramista nimellä tintzukka ja TikTokista nimellä tiinavuori. Ota sieltä tilini seurantaan ja laita viestiä, jos aiheet kirvoittavat ajatuksia. Jaan paljon myös tekstejäni facebookin kautta ja ne löytyvät myös Blogi.fi sivustolta.

Tiina Vuori