Miesten vaihdevuodet

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Mies on ärtynyt, väsynyt, heräilee aamuyöllä ja on masentunut. Miehellä saattaa olla vaihdevuodet eli andropaussi. Ne saattavat ilmennä 40-60-ikävuoden välillä, kun testosteronitaso eli miessukuhormoni laskee. Miesten ikääntymiseen liittyvä testosteronivaje on kuitenkin naisten menopaussia paljon harvinaisempi.

Minulle asia on uusi ja halusin lukea siitä enemmän. En ole montaakaan kertaa kuullut puhuttavan miesten vaihdevuosioireista, joten avasin netin ja tutkin asiaa. Selvisi, että aihe on paljon vähemmän esillä kuin naisten vaihdevuodet. Yksi syy on se, että miesten oireet tulevat hitaasti, eikä niihin sen takia kiinnitetä huomiota. Oireisiin myös tottuu vuosien varrella. Kuitenkin oireet voivat haitata elämää ja arkea.

Blogini on keskittynyt enemmän naisiin, mutta kyllä se aviomiehen tai oman isän oireilu vaikuttaa myös siihen naisen elämään merkittävästi. Sen takia aiheena on tällä kertaa kumppanin oireilu. Olisi kiva, jos kotona olisi iloinen ja energinen ihminen.

Miehen vaihdevuosioireisiin kuuluvat mm. saamattomuus, erektio-ongelmat, lihasmassan vähentyminen, mielialan vaihtelut, haluttomuus tai virtsaamisvaivat. Miehillä saattaa esiintyä myös kuumia aaltoja, mutta vähemmän kuin naisilla. Tietenkin oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun sairauteen, joten asiaa kannattaa tutkia lääkärin kanssa. Oireita on paljon ja ne ovat sekalaisia, joten samankaltaisuutta saattaa ilmetä muiden sairauksien kanssa. Andropaussissa korostetaan kuitenkin miesten seksuaalipuolen ongelmia.

Andropaussi johtuu kivesten testosteronituotannon vähentymisestä. Kivesten tehtävänä elimistössä on tuottaa siittiöitä ja testosteroinia. Testosteronipitoisuus alkaa laskea 40 ikävuoden jälkeen. Muutos on 0,5%-1% vuosivauhtia. Erona naisiin on kuitenkin se, ettei miehillä mikään hormonaalinen toiminta lopu kokonaan, verrattuna esim. naisten kuukautisiin.

Miksi näihin ongelmiin ei sitten haeta aina apua? Syynä voi olla tiedon puute tai häpeä. Voi olla liian vaikea henkisesti hakeutua hoitoon miesten ongelmista. Avoin keskustelu tässäkin olisi tarpeen. Kuitenkin hoitoa kannattaa tarvittaessa hakea, koska miesten andropaussi vaikuttaa myös muihin terveydellisiin riskeihin, kuten sydän- ja verenkiertosairauksiin. Se voi lisätä esim. sydäninfarktin riskiä.

Minä en voi naisena kirjoittaa kokemuksia miesten oireista, mutta luulisin vaivojen vaikuttavan miesten mielenterveyteen ja hyvään oloon. Se olisi jo asia, miksi itse tekisin asialle jotain. Miten sitä sitten voidaan hoitaa tai onko siihen mitään apua?

Jos lääkäri on todennut verikokeilla testosteronivajeen, eivätkä oireet johdu muusta sairaudesta, niin hoidoksi otetaan testosteronikorvaushoito. Hoito suoritetaan joko pistoksina tai hormoni levitetään geelinä suoraan iholle. Tavoitteena on saada helpotusta oireisiin. Lääkkeillä voi olla myös sivuvaikutuksia, joista mainitaan esimerkiksi akne.

Tärkeää on myös lisätä lihaskuntoharjoittelua ja vähentää ylipainoa. Laihduttaminen ja liikunta voivat auttaa ja varmasti auttavatkin. Ainakin jaksamiseen ja mielialaan. Elämäntapamuutokseen kannattaa ottaa mukaan terveellinen ruokavalio, riittävä uni, lopettaa alkoholinkäyttö sekä tupakointi. Tavoitteena olisi vähentää stressiä tai ainakin pyrkiä hallitsemaan sitä.

Me elämme täällä vain kerran ja olisi kiva, jos se elämä olisi mukavaa. Tieto ei lisää tässäkään asiassa tuskaa, vaan siitä voi olla apua. Olet sen arvoinen!

Käy lukemassa minun aikaisempia blogitekstejä. Sinä voit seurata minua myös Tiktokissa nimellä tiinavuori ja Instagramissa tintzukka.