Vaihdevuosioireet

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Suuri osa naisista kärsii vaihdevuosista. On arvioitu, että työssä käyvistä naisista 30% on oireita tälläkin hetkellä. Se on paljon se. Vaihdevuodet kestävät keskiarvoisesti 7,5 vuotta. Miksi niistä puhutaan sitten niin vähän?

Moni nainen, nyt kirjoitan vain naisista, ramppaa lääkärissä monenlaisista vaihdevuosioireista ja ne selitetään usein stressillä. Sydän pamppailee -stressi. Nukun huonosti – stressi. Ärsyttää ja masentaa – stressi. Nivel- ja lihaskipu – stressi. Lista oireista on pitkä, jotka selitetään stressillä.

Vaihdevuosioireet voivat alkaa jo nelikymppisenä. Oireita ei aina tunnisteta menopaussiin liittyviksi. Helpoin oire tunnistaa on varmaan kuumat aallot, mutta eniten elämänlaatuun vaikuttava on varmaan unettomuus. Unettomuuden on sanottu vaikeuttavan arkea eniten ja tuovan muita liitännäisoireita kuten päänsäryn ja painonnousun.

Kuumat aallot voivat olla näkyviä. Ne voi värjätä kasvot punaisiksi ja hikisiksi. Kuuma aalto voi tulla yöllä aiheuttaen voimakasta hikoilua. Moni voi herätä vasta paleluun sen jälkeen, kun kaikki vaatteet ovat läpi märät. Työelämässä kuumat aallot voivat olla kiusallisia. Punastelu ja hikoilu voivat tehdä luennoitsijasta epävarman ja ujon oloisen, vaikka kyseessä olisi rautainen ammattilainen. Samaan aikaan luennoitsija epämiellyttävästi tiedostaa kuumuden aiheuttaman olotilan.

Vaihdevuodet liittyvät kuukautisten loppumiseen, mutta silti yksi oire on runsaat kuukautiset. Kuukautiset voivat muuttua runsaiksi ennen kuin ne loppuvat. Oireet ovat aina yksilöllisiä. Toinen hikoilee samaan aikaan kun toinen palelee. Pää on sumussa ja ajatus ei kulje. Ei ihme, että tekee mieli käydä lääkärissä. Ja kun jotain oiretta hoidetaan, esim. unettomuutta, jota ei esim ymmärretä menopaussioireeksi, niin sitten ihmetellään miksi hoidot ovat tehottomia. Väärä lääkitys voi pahimmassa tapauksessa lisätä menopaussioireita.

Ennen kuin lähtee irtisanoutumaan, eroamaan puolisostaan ja lahjoittamaan lapsiaan hyväntekeväisyyteen kannattaa selvittää ahdistyksen ja ärtymyksen syy. Tämä sama syy saattaa aiheuttaa nivelkipuja eri puolilla kehoa, migreeniä ja lihasten jäykkyyttä.

Runsaisiin kuukautisiin käytetään hoitona hormonikierukkaa. Mistä runsaat kuukautiset sitten johtuvat? Munasarjat tuottavat estrogeenia, joka paksuntaa kohdun limakalvoja. Puolivälissä kuukautiskiertoa munasolu irtoaa, jolloin erittyy keltarauhashormonia, jonka tehtävänä on vuorostaan estää kohdun limakalvon paksuuntumista. Keltarauhashormonin eritys loppuu, kun munasolu ei enää irtoa. Tällöin limakalvo kohdussa voi paksuuntua lisää. Kuukautisvuoto voi sen takia olla voimakasta ja runsasta, kun limakalvo lopulta irtoaa.

Estrogeenihoitoa käytetään vaihdevuosioireiden hoitoon. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Osalle hoito sopii ja osalle ei. Minulla itselläni ei ole kokemusta asiasta.

Elämäntavoilla voidaan myös vaikuttaa oireisiin. Näitä ovat mm. terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, kahvin ja alkoholin vähentäminen, veden juonnin lisääminen, riittävä uni, säännöllinen liikunta, tarvittavat ravintolisät (magnesium ja kalaöljy), yms.

Toisinaan vaihdevuosioireet voivat sekoittua erityisherkkyyden väsymykseen tai muihin sairauksiin. Jos huomaat 40 ylittäneenä muutoksia itsessäsi, niin reagoi, niin et ainakaan ajan myötä huononna oloasi. Pidä lihaskunnosta huolta, yritä palautua ja pidä paino hallinnassa. Lisää vitamiineja ruokaasi ja proteiinia. Tee asioita, jotka auttavat jaksamaan tulevaisuudessa. Hanki vaikka salikortti tai käy vesijumpassa. Olet sen arvoinen!

Käy lukemassa muita aiempia blogejani! Löydät minut myös Instagramista nimellä tintzukka ja TikTokista nimellä tiinavuori. Pidä itsestäsi huolta!