Fitness ja Salli Valta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Fitness-urheilu on suosittua. Se voidaan jakaa kahteen eri osioon eli kilpa-urheiluun tai harrastuksena tapahtuvaan kuntosaliliikuntaan ja ruokavalioon. Näin ainakin netti fitnessin määrittelee. Tänään minulla on haastateltavana Fitness -kilpaurheilija, joka kertoo lajista enemmän. Salli on myös ystäväni ja ihana ihminen! Kiitos, kun saan haastatella sinua Salli!

1. Kerrotaan sinusta kaikille eli Hei, kuka olet ja mistä tulet?

Olen Salli Valta, 50v ja asun Raumalla, mutta olen syntynyt Keravalla. Olen anestesiasairaanhoitajana Satasairaalassa Porissa ja minulla on  3-vuorotyö. Minulla on kaksi lasta, Hilla ja Kaapo.
Vuonna 2015 aloitin fitneksen harrastuksena ja vuonna 2017 minulla oli ensimmäiset kisat.
– 2017 SM- ja EM-kisat
– 2018 SM- ja EM-kisat
– 2021 SM-kisat
– 2023 SM- ja EM-kisat
– tulossa 2024 SM-kisat
Kisasin keväällä 1-2.4.2023 Fitness Classicissa Vantaalla, bodyfitness yleisessä ja bodyfitness masters50 kisoissa. Yleisessä 11. ja mastersissa 2.
Pääsin masters kisan perusteella EM-kisoihin Espanjaan Santa Susannaan. Siellä olin 16. masters45 sarjassa (50v sarjaa ei ollut). Odotin parempaa sijoitusta, koska kunto oli paljon parempi, kuin kotimaan kisoissa. Odotan vielä palautetta tästä lajiliitolta ja valmentajalta, en itsekään tiedä kaikkia syitä.

2.   Millainen laji on fitness, missä kisaat?

Fitneksessä on monta alalajia. Itse kisaan bodyfitneksessä, missä saa olla jo enemmän lihasmassaa, muttei kuitenkaan ns “liharekka”. Kisoissa pitää olla aika pienissä rasvoissa, eli kireyttä täytyy olla enemmän, kuin esim. bikinifitneksessä.
Bodyssa on eri pituus ja ikäluokkia. Olen aina tykännyt käydä salilla, pesiksen oheisharjoitteluna ja muutenkin. Ja olen saanut hyvin kehitettyä lihaksia. Varsinkin olkapäät ja hauis olivat vahvuuksiani jo silloin vuonna 2015, kun aloitin. Luulin kuitenkin, että täytyy olla missilook, ettei tämmönen tavallinen tallaaja voi osallistua, mutta se oli väärä luulo.
Olin myös miettinyt mitä tekisin, jos lopettaisin pesiksen, jotain kilpailullista täytyi keksiä. Oli kaksi vaihtoehtoa, crossfit ja fitness. Polveani on kuitenkin leikattu niin monet kerrat, että päädyin koittamaan fitnestä. Salillani oli myös yksi treenaaja kovasti kannustanut minua ottamaan yhteyttä Bulliin. Lajissa minua kiehtoi upeat lihaksikkaat kropat, terveellinen ruokavalio, lihaskuntoharjoittelu, itsensä haastaminen, selkärankaa vaativa homma ja kisat.

 

3. Fitness vaatii paljon, kun siinä kisataan. Mielestäni on ihan käsittämätöntä, että pystyt sovittamaan treenaamisen, työn ja lapsiperheen arjen yhteen. Onko sinulla supervoimia vai miten se on mahdollista?

Juu vaatii paljon, mutta myös antaa. Monesti minulta kysytäänkin, että miten jaksan. Vastaan, että jaksan tehdä kaikkea muuta, kun treenaan. Salilla voi käydä silloin, kun ehtii ja itselle sopii. Käyn 4x vkossa. Hilla (tytär) on myös pesiksen kautta aloitanut kuntosalitreenin niin siinä meillä on myös yhteinen harrastus. Aerobiset teen myös silloin, kun pystyn. Kolmivuorotyö mahdollistaa treenaamisen aamulla/päivällä/illalla/vapaapäivinä. Tämä on jo minulle vähän niinkuin elämäntapa, se ei ole rasite, vaan voimavara.

4. Millaista on treenata huipulla tässä iässä? Vaatiiko se enemmän suhteessa nuorempiin lajin harrastajiin?

Oma vahva urheilu-ja kilpailutausta pesäpallossa on auttanut minua, enkä koe ikää haasteena/esteenä. Ja meidän lajissa on ikäluokat, niin samanikäiset voivat kilpailla keskenään. Lajin yksi arvostelukriteeri on kuitenkin kauneus. Eli hyötyä on, jos on ns säilynyt nuorekkaana ja  look on fressi.
Vaihdevuodet tulevat ihmisille eri aikoina ja kropat toimivat eri tavalla olit sitten nuori tai vanha. Aina ei ole itsestä kiinni, pääseekö kuntoon. Jos esim hormonitoiminta pistää hanttiin. Itsellänikin vaihdevuodet kolkuttaa jo ja kylmä/kuuma sekä uniongelmat on jo tuttu ilmiö. Silti olen onnekas, että kroppa toimii ja pääsin viime kisoissakin kuntoon.
Offilla (kehityskaudella) iän huomaa myös siinä, ettei voikaan syödä ihan miten vaan, painoa kertyy aika herkästi kroppaan ylimääräistä ja sitä kautta dieetistä tulee pidempi ja haastavampi.
Meidän lajissa Suomessa on tosi kova taso masters-kisaajissa ja lajin suosio masters ikäluokissa on nousussa. Eli ikä ei ole este. We can do it !

5. Mitkä ovat lajisi hyvät ja huonot puolet?

Lajin hyvät puolet:

– hyvä lihaskunto ja myös aerobinen kunto, jos sitä harrastaa (itse ainakin)- ymmärrys ravintoaineista ja terveellinen ruokavalio (toki voi olla että dieetillä mennään äärirajoilla)

-itsekurin kehittäminen

– ihanat lajitoverit, tiivis samaa kieltä puhuva yhteisö

– voi treenata silloin kun ehtii
– kaupassa on helppo käydä, kun tietää tarkkaan mitä ostaa
– virkeä mieli ja olotila
– oman kropan parempi tunteminen
– saa kilpailla sekä koti- että ulkomailla
-saa rohkeutta ja itsevarmuutta (esiintyminen isolle yleisölle niukahkossa vaatetuksessa)
Huonot puolet :
– kilpailuista vaikea saada tuomaripalautetta
– lajin kisakriteerit puutteelliset: ei ole tarkkaa tietoa mitä missäkin kisassa haetaan, selviää vasta lavalla mitä sillä kertaa haettiin (pitäisi olla selkeä ja tarkka tieto mitä vaaditaan)
– kilpailuhetki lyhyt ja se voi mennä pilalle useasta syystä (kisaa ennen tehdään kuitenkin jopa monien vuosien työ ja ollaan pitkään dieetillä tähdeten kisaan) : kts edellinen kohta, kisaväri huono, jännitys, sairastuminen, look ei sopiva, esiintyminen menee
 huonosti, ja tietysti jos kunto ei hyvä, mutta silloin kannattaa miettiä koko osallistumista
– liian äärirajoille viety dieetti voi pilata terveyden (jos oma tieto ei riittävää ja valmentaja ei arvosta terveyttä)
– kisaaminen suht arvokasta (bikinit,kisamaksut,lisenssi,meikit,kampaus,kisaväri,matkustaminen,yöpyminen…..)
– täytyy löytää itselle  oikea ja  ammattitaitoinen valmentaja, koska yhteys täytyy olla hyvä, vaikka lajissa vaaditaan koulutuksia, niin joukkoon mahtuu mätiä omenia

 

6. Millainen on fitness kilpailijan vuosi?

Tulevat kilpailut määrittävät millainen fitnesskisaajan vuosi on. Suomessa kisat ovat keväällä ja syksyllä. Keväällä on EM-karsinta ja junnujen ja mastersien SM-kisat. Syksyllä taas MM -karsinta ja yleisten sarjojen SM-kisat. Moni osallistuu vain toiseen näistä, jotkut myös molempiin, mikä tietysti pidentää dieettiä huomattavasti.

Kisapäätös tehdään lähtökunnon, kehityskohteiden ja tavoitteiden mukaan. Jos kehitettävää on paljon, voi edessä olla useamman vuoden offseason eli rakennuskausi.
Kun taas, jos on jo suhteellisen hyvässä kuosissa, niin kisat voi olla nopeammin. Dieettejä on monenlaisia ja dieetin pituus riippuu lähtökunnosta. Keskimäärin dieetit ovat n 20-25 -jopa 30 viikkoa.
Kisoja edeltävä viikko syödään jo määrällisesti enemmän ja kisojen jälkeen palataan suhteellisen nopeasti kunnon kaloreihin, riippuen tietysti onko suunnitelmissa uudet kisat pian vai onko seuraaviin kisoihin enemmän aikaa.
Dieetillä treenataan monesti monta kertaa viikossa sekä aerobista että salitreeniä. Kisojen jälkeen on hyvä palautua kunnolla ja palata kovaan treeniin vasta, kun kropalle ja mielelle on antanut riittävästi aikaa.
Itsen olin viime kisojen jälkeen kuukauden pois salilta. Menin salille vasta, kun tuli se fiilis. Aerobista sen sijaan tein enemmän.
Seuraava kisatavoite on ensi keväässä 2024  ja dieetti luultavasti alkaa joulukuun alussa.

7. Miten kisadieetistä palautuminen onnistuu?

Kisojen jälkeinen aika voi olla hyvinkin haastavaa. Osalle voi jäädä päälle kisakuntovaihe eli halutaan pitää kiinni kovasta ja kireästä kunnosta, mikä ei ole ollenkaan järkevää. Ja sitten on se toinen puoli, että aletaan mättää ruokaa ja herkkuja olantakaa, jolloin rasvaakin kertyy kroppaan. Itselläni on sujunut yllättävän hyvin kaikkien dieettien jälkeen. Itselle on hyvä antaa vapaus nauttia, järkipäässä kuitenkin.
Edellisellä dieetillä tiputin melkein 14 kg ja jouduin vetämään aika kovaakin dieettiä. Enää en halua niin. Nyt olen nostanut kaloreita reippaasti, valmentajan ohjeilla. Ja nyt on löydetty sopiva ruokavalio ja treenimäärä, millä sitten pysytään kunnossa ja seuraavalle dieetille on kepeämpi lähteä.
Aiemmin laitoinkin, että olin kk pois salilta. Se teki myös hyvää niin kropalle kuin mielelle. Mutta ihmiset ovat erilaisia, osa haluaa palata salille hyvinkin pian. Paras kombinaatio löytyy kokemuksella ja omilla tuntemuksilla. Dieetti on aina dieetti oli se kova tai ei niin kova. Kroppa tarvitsee myös huilia.

 

8. Millaisia terveisiä lähettäisit lajista kiinnostuneille?

Etsi rauhassa hyvä ja kokenut valmentaja. Se ei olekaan niin helppo homma, sillä se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi kaikille. Itse haluan, että valmentaja on lähellä, osaava, kokenut, kuuntelee valmennettavaa, on kiinnostunut ja sanoo asiat suoraan.
Lajia on myös hyvä seurata, että tietää mitä haetaan, millainen look kannattaa olla (tämä on aika tärkeä juttu mm hiukset, meikki, bikinit….) ja mitä kaikkea lajiin vaaditaan (esim posetreenit, niihin tarvitsee ainakin alkuun paljon opastusta).
Lajissa myös on tärkeää rakenne eli vyötärö pitäisi olla suht kapea ja mittasuhteet balanssissa. Vyötäröä voi kehittää, mutta mittasuhteille ei sitten oikein voi mitään. Mutta pääsääntöisesti rohkaisen mukaan, jos tykkää haastaa itseään. Alalajeja  ja ikäsarjoja on paljon, joten valinnanvaraa löytyy.
Lisäksi kehottaisin kärsivällisyteen, lihas ei kehity sormia napsauttamalla, töitä pitää tehdä!
Kiitos Salli haastattelusta! 
Toivottavasti pystyt kilpailemaan pitkään ja nauttimaan lajista! Sinun haastattelusi vastasi varmasti moneen lajia miettineen kysymykseen. Oli kiva lukea, millainen lajisi on ja kokemuksia siitä!
Lukijani, sinä löydät vastaavasti minut TikTokissa nimellä tiinavuori ja Instagramissa Tintzukka. Käy myös lukemassa minun aikaisempia blogi-tekstejä.
Jos sinulla on hyvä blogi-aihe, niin otathan yhteyttä. Voit laittaa esim. dm viestin Instassa. Ystäväni, Pidä itsestäsi huolta!