Monen Suomalaisen mielestä kesä on ollut silloin hyvä, kun aurinko on paistanut lämpimästi. Keväällä vaalea iho paljastetaan auringonsäteille ja ihon toivotaan saavan vähän väriä. Loman jälkeen kaunista rusketusta ihaillaan ja palanutta ihoa kauhistellaan.
Suomalainen rakastaa myös matkustamista lämpimiin maihin. On luksusta katkaista pimeä ja pitkä talvi ulkomaanmatkalla palmujen alle. Kuitenkin viime vuosina auringonpalvonta on saanut oman varjonsa pelottavien ihomuutosten myötä. Moni keski-ikäinen on kuitenkin ehtinyt nauttia rennosta elämästä auringon alla. Kokosinkin tähän listan erilaisista auringonpalvojista vuosien varrelta. Löydätkö näistä itsesi?
1. Rusinamummo
Olin vuosia sitten ystäväni kanssa lomalla Puerto Ricossa, jossa tapasimme Rusinamummon. Rusinamummo palvoi useita viikkoja kestävällä etelän lomallaan aurinkoa aamusta iltaan. Hänen ihonsa kiilsi Vitalis-rasvasta ja suojakertoimista hän ei välittänyt. Iho oli rypistynyt ruskeaksi rusinaksi, josta Rusinamummo oli silminnähden tyytyväinen.
2. Varjoissa hiippailija
Varjoissa hiippailija sonnustautuu hattuun, t-paitaan ja mukaviin Ecco-sandaaleihin. Hän juo Piña Coladaa aurinkovarjon alla. Mukanaan hänellä on kirja, aurinkorasvaa ja aurinkolasit. Hänen ihonsa väri on valkoinen, joka auringon kohdatessaan muuttuu vaaleanpunaiseksi. Hän voi myös palaa varjossa istuessaan.
3. Vampyyri
Vampyyri karttaa auringon valoa, jonka takia hän ei myöskään poistu sisältä ulos. Hän ei pidä etelän lomista ja hänet nähdään liikkumassa ulkona vasta iltaisin. Myös hänen ihonsa väri on valkoinen, eikä hän omista rantavaatteita tai muuta aiheeseen liittyvää rekvisiittaa. Kesällä hän pukeutuu peittävästi.
4. Tehoruskettuja
Lomakohteissa Tehoruskettujat varaavat ensimmäisenä aurinkotuolit pyyhkeillään ja he ottavat aurinkoa illan viimeisiin säteisiin saakka. He käyttävät suojakertoimia ja yrittävät olla palamatta. Kuitenkin heidän suurin tavoitteensa on olla loman jälkeen suklaanruskeita. Heidän lomansa on onnistunut, kun heidän rusketuksensa on erottuvaa kotiin palatessa lentokentällä. Tehoruskettujaa ei haittaa pieni ihon hilseily.
5. HC-ruskettuja
80-luvulla HC-ruskettuja käytti apunaan erilaisia folioita, joilla hän peilasi lisää auringon valoa. Saatatkin muistaa auringon ottajat pitämässä foliota leuan alla katse sunnattuna aurinkoon. HC-ruskettujalle ihon väri lähentelee uskontoa. Hän ei välttämättä halua minkäänlaisia rajoja ja solariumilla väriä pystytään pitämään hyvänä ympäri vuoden.
HC-ruskettujaa ei pidä sotkea kehonrakentajaan tai fitness-urheilijaan, joka kisoihin mennessään maalaa ihonsa ruskeaksi, niin että lihakset erottuvat paremmin. Maalit lähtevät suihkussa, mutta välillä tapaa myös bodareita, jotka ovat ottaneet vaikutteita HC-ruskettujilta.
6. Sammuja
Sammuja bilettää rantalomalla koko yön ja päivällä hän nukkuu joko sisällä tai hoippuu aurinkotuoliin ulos. Sammujan tunnistaa helposti rakoille palaneesta ihosta tai toispuoleisesta punoituksesta. Hän ei sammuessaan aurinkoon lisäile rasvoja tai mieti rajoja. Hänellä saattaakin olla mitä oudoimpia rusketusrantuja riippuen miten tai mihin hän on sammunut. Iho on usein hyvin kivulias, mutta se ei estä seuraavan yön rankkaa juhlimista. Joskus Sammuja saatetaan sekoittaa Vampyyreihin, jos Sammuja sammuukin sisälle, eikä hoipu ulos aurinkoon. Sammujan rantaloma on onnistunut täydellisesti, jos hän pääsee takaisin paluulennolle ja hän löytää oman passinsa.
Suhtautuminen auringon ottamiseen on muuttunut, mutta yhä edelleen moni mieltää pienen rusketuksen kauniiksi. Rusketusta ei enää tarvitse hakea auringosta, vaan sen saa helposti voiteena purkista. Voiteitakin on monenlaisia, on hyvän tuoksuisia ja tahraamattomia sekä suihkutettavia tai sekoitettuna vartalovoiteeseen.
Oma suhtautumiseni aurinkoon on myös ristiriitainen. Auringon lämpö tuntuu iholla ihanalta ja samoin pieni rusketus mieluisalta. Auringon valo ja siitä saatava hyvä mieli ovat minulle tärkeitä. Kuitenkin pari vuotta sitten löytynyt punainen näppylä reidessä sai minut myös hieman miettimään auringossa paahtamista. Tuo viattoman näköinen näppy pysyi jalassa puoli vuotta, jonka jälkeen sen poistettuani sieltä löytyikin ihomuutosta. Nykyisin aurinkorasvani ja kasvovoiteeni sisältävät suojakertoimet 30 tai 50. Ja jokainen outo luomi tai näppylä saa lähteä.
Nautitaan auringosta fiksusti ja pidetään huolta omasta ihosta. Me olemme sen arvoisia.