Kuumat aallot

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tiina Vuori

Kylmä hiki herättää keskellä yötä. Vaatteet ovat läpimärät ja peiton alla tärisyttää. Paidasta ei löydy yhtään kuivaa kohtaa, ei edestä eikä takaa. Samoin lakanat ovat kastuneet hiestä. Peiton ulkopuolella on kylmä ja sängystä on pakko nousta vaihtamaan kaikki vaatteet, jopa alushousut. Hikeä on jopa  varpaiden välissä ja se tuntuu oudolta. Aamulla on pakko mennä suihkuun, koska iho tuntuu tahmealta ja hiukset liimaantuneilta. Kainaloissa taitaa olla vähän hien hajua. Hassuinta on ajatella, että äsken on varmasti ollut kuuma, koska on hikoillut niin paljon, mutta herätessä on enää kylmä, koska kehon kuumuus on haihtunut ja vain vaatteet ja lakanat ovat jääneet märiksi. Sen jälkeen kylmä on tullut nopeasti.

Ystäväni kertoi tämän tarinan puhelimessa. Kutsumme häntä nyt Tarjaksi. Tarjan mukaan mitään vastaavaa ei ole tullut enää sen jälkeen, ei mitään yhtä dramaattista. Pieniä yöhikoiluja kylläkin, mutta ei mitään vastaavaa “suihkukokemusta”. Tarjalla on menossa ensimmäiset pre-menopaussioireet ja hän on 45 vuotias. Pieni hikoilu herättää häntä öisin, mutta uni jatkuu, koska sängystä ei onneksi tarvitse nousta. Hän huomaa aamuyön unen muuten huonontuneen ja heräileminen on yleistä, mutta ei vielä liian häiritsevää.

Tarja kertoi ymmärtävänsä prosessin. Samat hormonaaliset muutokset tapahtuvat murrosiässä ja raskaana. Keho muuttuu ja kehon kuuluukin muuttua, vaikka se ei ole kivaa ja se harmittaa. Mistä siis vaihdevuosissa on kysymys?

Menopaussi liittyy siihen, kun viimeiset spontaanit kuukautiset loppuvat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja estrogeenituotanto hiipuu. Yleisesti menopaussi on suomalaisilla naisilla ikävuosien 45-55 välissä. Oireet ovat yksilöllisiä, mutta niihin kuuluvat unettomuus, mielialan muutokset, sydämen tykytykset, painon nousu, limakalvojen kuivuminen ja monet muut oireet, mitä ei välttämättä heti edes miellä menopaussi oireeksi, kuten migreeni tai hiusten ja ihon muutokset.

Menopaussin aikana iho menettää osan kimmoisuudestaan ja sen pinta voi muuttua paksuksi ja sen väri voi muuttua pigmenttimuutosten myötä. Myös ihon kuivuminen ja kutiseminen on yleistä. Jotkut jopa valittavat kutisevista korvista, joka hankaloittaa elämää. Ihomuutokset johtuvat estrogeenin vähenemisestä. Ihoa kannattaa suojata auringolta ja sen kuntoa kannattaa hoitaa terveillä elämäntavoilla.

Mitä sitten tapahtui Tarjalle hänen “suihku” yönä? Kuumien aaltojen perimmäistä syytä ei osata selittää, mutta ne syntyvät siitä, kun ihon verisuonet laajenevat ja vartalosta haihtuu lämpöä. Hikoiluun saattaa yhdistyä punastumista ja sydämen tykytystä. Tämän jälkeen voi tulla kylmä, kun kosteus haihtuu iholta. Kaikille naisille oireet eivät ole yhtä voimakkaita, vaikka kaikki naiset ne jollakin tapaa kohtaavat. Hikipuuskia on kahdella kolmesta naisesta ja ne kestävät arviolta 2-7 vuotta. Joka viidennellä naisella ne ovat hankalia.

Tarja on vähentänyt kahvin juontia ja alkoholin käyttöä, jolla on voinut olla joitakin positiivisia vaikutuksia. Kuumien aaltojen syytä on pyritty selittämään estrogeenitason laskun aiheuttamasta muutoksesta aivojen lämmönsäätelykeskuksessa. Tarja ei ole kokeillut vielä estrogeenihoitoa, mutta hän pyrkinyt itse vaikuttamaan omaan kehoonsa kiinnittämällä huomiota liikkumiseen, stressitasoon ja rentoutumiseen.

Kuumien aaltojen aikana aivojen lämmönsäätelykeskus luulee, että vartalon lämpötila on noussut ja sitä pitää laskea. Tällöin kehon jäähdytysjärjestelmä aktivoi hikirauhaset ja tahdosta riippumaton hermosto alkaa toimia ja keho alkaa lisätä pintaverisuonten määrää jäähdyttääkseen vartaloa. Tämän myötä henkilöä alkaa hikoiluttaa ja kuumottaa.

Onneksi hikoilu ei ole vaarallista ja sitä ei tarvitse pelästyä. Hikipuuskan sattuessa päiväaikaan kannattaakin yrittää rauhoittaa mieltä ja suhtautua siihen luonnollisena asiana. Tietysti se on epämiellyttävää, jos hikoilu ajoittuu juuri esitelmän pidon aikana tai tärkeässä kokouksessa. Tahdosta riippumatonta hermostoa voi yrittää rauhoittaa hengittelemällä ja tekemällä tietoisia rentoutumisharjoituksia, vaikka vaikeaa se varmasti on.

Liikuntaa suositellaan lisättäväksi hikipuuskien hillitsemisessä. Sen koetaan vaikuttavan hormonitasapainoon ja vähentävän ahdistusta. Sen positiiviset vaikutukset jatkuvat yöllä unen laatuun ja helpottavat painonhallintaa. Stressiä liikunnasta ei kannata ottaa, koska se ei tässä ole sen tarkoitus. Liikunta on hyvä luontainen lisä itsehoitona kuumiin aaltoihin.

Jos oireet alkavat hallita liikaa elämää, niin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Vertaistukea on myös varmasti saatavilla, koska me naiset emme ole yksin tässä ajankohdassa. Se milloin se meille ajoittuu (35-) 40-60 vuotiaana, niin se on yksilöllistä. Ollaan itsellemme armollisia, joustavia ja avoimia!

Voit käydä lukemassa lisää tekstejä minun blogista! Seuraa minua myös TikTokissa nimellä tiinavuori ja Instagramissa nimellä tintzukka. Kiitos, kun seuraat blogiani ja olet siellä!