Näin savustat työntekijän ulos työpaikalta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
työpaikka

Kuulemisen lahja on luotu lähes kaikille, mutta kuuntelemisen lahja vain harvoille ja valituille. Samoin luulisi, että puhumisen taito ja kyky kommunikoida on nykypäivänä kaikilla jo hallussa, mutta niin ei vain ole.

Työtä jaksaa tehdä, jos työympäristö ja työilmapiiri on positiivinen. Jaksaminen voidaan samalla tavalla myös tuhota, jos yhteishenki on huono. Vaikka työ itsessään olisi mukava, mutta työpaikalle meneminen on raskasta ja työ tulee uniin, niin silloin on jotain huonosti.

“Työyhteisössä kenelläkään ei ole asemaa, joka oikeuttaa toisen työn häirintään, epäasialliseen kohteluun, seksuaaliseen häirintään, kiusaamiseen tai vähättelyyn.” Lähde: hairintatoissa.fi

Näillä vinkeillä lisäät HUONOA henkeä työyhteisössä:

1. Kuppikunnat

Kokoontukaa pienellä porukalla suljetun oven taakse puhumaan ja jättäkää osa työyhteisöä ulkopuolelle. Älkää missään nimessä osallistuko yhteisiin kahvihuone tilaisuuksiin ja jos osallistutte, niin pitäkää siitä suurta ääntä ja osoittakaa mieltä. Aina on parempi osoittaa muille, miten muiden seura ei kiinnosta.

2. Tietojen panttaaminen

Muista jättää kertomatta kokouksesta tai kerro siitä viime hetkellä, niin ettei siihen keretä valmistautua. Jätä oleellinen pois kokouskutsusta ja osoita sillä toinen naurunalaiseksi. Jätä kertomatta tulevista asioista. Pimitä tietoa. Tieto on valtaa ja jätä osa tai yksi ihmisistä sen ulkopuolelle.

Toimivan työyhteisön edellytys on toimiva tiedonkulku. Tieto, joka saavuttaa tasapuolisesti kaikki samassa ajassa. Hyvässä työyhteisössä kaikki tietävät, mitä tapahtuu. Huonossa työyhteisössä osa ihmisistä ei saa tarvittavia viestejä. Jos työntekijää ei ole infottu palaverista ja työtehtävistä, jonka jälkeen hän saa kuulla tehneensä työn väärin tai jättänyt tietämättään sen tekemättä, on järjestelmässä silloin suuri ongelma.

3. Ylenkatsominen

Älä tervehdi, vaan kohdatessa katso ohi. Voit korostaa vaikutelmaa tervehtimällä vain osaa ihmisistä. Pidä ihmisiä eriarvoisina ja osoita se ilmein ja elein. Pieni tuhahtaminen silloin tällöin silmien pyörityksellä on tehokasta. Muista ohittaa samat henkilöt säännöllisesti.

Jos olet ekstrovertti, niin muista ylenkatsoa hiljaisia. Leimaa heidät osaamattomiksi, vain sen takia, että he eivät koko ajan korosta itseään.

4. Työsuoritusten vähättely ja aliarvostus

Olen kuullut tarinan siivoojasta, jonka työ ulkoistettiin. Siivoojat olivat aikaisemmin toimineet osana samaa yritystä ja ulkoistamisen myötä siirtyivät toisen yrityksen alle, tehden kuitenkin samaa työtä samassa paikassa. Suurin muutos tapahtui työntekijöiden vähentymisessä ja saman alueen siivoamiseen jäi vain murto-osa aikaa. Nyt toimistohuone piti siivota muutamassa minuutissa, joka tarkoitti lähinnä roskakorin tyhjentämistä ja lattian pyyhkäisemistä. Työtasoja ei ehtinyt siinä ajassa siivota. Tämä tarkoitti ärtymistä toimiston henkilöstöltä, joka vuorostaan kohdistui siivoojiin. Siivoojien työtä arvosteltiin ja heistä valitettiin, vaikka he venyivät äärirajoille.

Voit myös kuormittaa työntekijää vähäarvoisilla työtehtävillä. Älä anna työntekijän edetä työssään. Ei ainakaan silloin, kun hän sitä toivoisi. Valitset työtehtävät siten, että työntekijä on epämukavuusalueella ja jätä vuorostaan sopiva henkilö tämän tehtävän ulkopuolelle. Älä missään nimessä kuuntele työntekijää, vaan määrää.

5. Huutaminen ja aggressiivisuus

Esimiehenä aloita viikko huutamalla työntekijälle ja muista se myös siihen lopettaa. Kollegana pura kaikki kiukku ja turhautuminen toiseen työntekijään. Muista saada raivokohtauksia aivan turhista ja tyhjänpäiväisistä asioista. Älä pyydä anteeksi omaa kohtuutonta käytöstäsi.

6. Levitä juoruja ja saata naurunalaiseksi, mustamaalaa

Tämä on tehokas tapa päästä muista eroon. Vähättele toisen työpanosta ja muistaa ottaa kaikki kunnia itsellesi. Älä missään tapauksessa tuo esille työkaverisi onnistumisia vaan muista olla niistä tukahduttavan kateellinen. Muista mielistellä omia esimiehiäsi ja kiipeä reittä pitkin johtoon. Muista korostaa omaa parhautta ja jätä muut varjoon. Muista nauraa, kun onnistut siinä.

7. Takerru epäollennaiseen

Löydä virheet pilkuista ja pilkkujen vierestä. Älä näe kokonaisuutta, etenkään jos olet esimies asemassa. Jos työntekijä on taitava työssään, niin muista löytää siitä silti virheitä. Se joka huutaa koviten, on varmasti oikeassa. Taitava työntekijä, joka on pidetty työssään ja tulee toimeen asiakkaiden kanssa on aina uhka. Yritä alistaa, simputtaa ja nöyryyttä häntä aina kun voit. Kyllä se joskus väsyy ja lähtee.

Voit pyytää vaikka pitämään päiväkirjaa vartin välein omista työtehtävistä, niin ettei työntekijä ehdi muuta tekemään. Muista ottaa asia puheeksi syyttävästi tulosten puuttuessa. Älä jätä mahdollisuutta luovuudelle, vaan tapa motivaatio heti. Muista jättää työntekijän taidot ja mielenkiinnot huomioimatta. Latista ja laita muottiin.

8. Uhkaile, vihjaile, painosta

Vanhat konstit ovat kultaakin arvokkaampia. “Tänne on kyllä tulijoita” on takuuvarma uhkaus. Korvaaja kyllä löydetään, jos näytät heikolta tai haluat puolustaa itseäsi. Uhkaillaan sillä, että työntekijöitä tilallesi on jonoksi asti tai sitten sinut siirretään pois, koska olit niin “vaikea”.  Myös työkuvan muutoksella huonompaan suuntaan on hyvä keino särkeä työntekijän psyykettä. Huononnetaan työoloja, aikoja tai vain tehtäviä.

Ota tai jätä.

9. Jätä ulkopuolelle

Tällä on hyvä sohaista vyön alle. Työporukka lähtee jonnekin, jättäen yhden tai osan pois porukasta. Tähän sopii esimerkiksi työyhteisön juhlat, joista kerrotaan henkilölle vasta jälkeenpäin. “Kyllä meillä oli niin mukavaa”, voidaan vaikka vähän muistella tapahtumaa. Aivan klassinen kiusaamismuoto, johon pitäisi reagoida.

Ryhmästä ulkopuolelle jättäminen on lasten kiusaamistapa, joka ei kuulu aikuisten työyhteisöön.

10. Syyllistä

Kaikki edellämainittu on tottakai tämän savustuksen kohteeksi joutuneen syytä. Syyllistämällä saat ihmisen varmasti sairastumaan lopulta. Ja sairastuminen on taas tämän henkilön oma vika. “Ei vaan jaksanut”. Onhan se kumma juttu. Moni asiantuntija on sanonut, että ainut tapa saada vaikutusta työyhteisöön on siitä lähteminen. Onnea! Onnistuitte savustamaan hänet ulos. Parhaassa tapauksessa menetitte työyhteisön kokeneen ja asiakkaiden puolelta pidetyn työntekijän, jolle ehkä olitte kateellisia. Tai hänen hiljaisuus ei miellyttänyt. Tai vaatteet. Tai joku aivan turha asia, minkä takia ihminen haluttiin savustaa ulos.

Työntekijä: pidä päiväkirjaa, pyydä apua, ota yhteyttä työterveyshuoltoon ja työsuojeluun. Hae apua. Muista oma jaksaminen ja koeta hakea vertaistukea. Vaikka sinun omanarvontunnetta yritetään rikkoa ja maine mustata, niin koita jaksaa. Yritä löytää uusi työpaikka, kun sinulla on vielä voimavaroja. Minulla ei ole sinulle antaa auttavia neuvoja. Syylliset löytyvät savustajista ja heidän käytöstään on vaikea muuttaa. Toivottavasti työpaikalla käy ovi molempien suuntaan ja pystyisit jäämään.

Voimahaleja. Muista, olet tärkein ihminen itsellesi!