Näin koronapassi toimii Itävallassa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
koronapassi

Luin aamulla netistä, että Suomi on nyt ottamassa koronapassia. Juttu oli herättänyt netissä monenlaista kommentointia ja useita erilaisia mielikuvia. Kerron nyt omia kokemuksia siitä miten koronapassi toimii Itävallassa.

Itävallassa käytetään 3G:n sääntöä eli henkilön tulee olla täysin rokotettu, testattu tai sairastanut koronan viimeisen 6kk aikana. (genesen, geimpft, getested = parantunut, rokotettu, testattu) 3G:n sääntö on voimassa ravintoloissa, hotelleissa, kouluissa, tapahtumissa (konsertit, elokuvat, messut, teatterit, uimahallit, kampaajat, kuntosalit, urheilutapahtumat). Tarkistin juuri, kuinka kauan negatiivinen testitulos edellä mainittuihin paikkoihin on voimassa, niin aikaisemmin se on ollut 48h, mutta Suomen Itävallan Suurlähetystön sivuilla se kerrotaan olevan 1.10.2021 alkaen vain 24h. Tämä tarkoittaisi testin tarvetta lähes joka päivä. Testin tulee olla virallinen, eikä siihen lasketa kotitestejä. Paikoissa, joissa 3G:n sääntö on voimassa ei pääsääntöisesti tarvitse käyttää maskia. 3G:n paikoissa kaikki ovat testattuja tai rokotettuja, joten maskia ei silloin tarvitse käyttää. Testitulos tai rokotetodistus tulee olla Itävallassa joko englannin tai saksan kielellä.

3G:n sääntöä käytetään kaikkialla, paitsi julkisissa kulkuneuvoissa eli junissa tai bussissa, ruokakaupoissa, kirkossa tai kirjastossa. Näissä käydessäsi sinulla tulee olla aina FFP2-maski. Ruokakaupassa käyminen ja julkinen liikkuminen on siten kaikille turvattu. Maskia tulee käyttää myös virastoissa ja sairaalassa asioidessa.

Minä sain molemmat rokotteet Suomessa kesällä. Toisen rokotteen sain 14pv ennen lentämistä elokuussa, joten en tarvinnut enää käydä testeissä ennen matkustamista. Rokotetodistuksen avulla pääsin matkustamaan maasta toiseen, eikä minua tarvinnut enää testata. Lapset joutuivat käymään ennen lähtöä 72h PCR-testissä, joka tarkoitti yhteensä 260€. Lentokentällä vaadittiin lasten testitodistus englanniksi. Tämän sai pyytämällä testauspaikasta. Oma rokotetodistus oli englannin kielinen EU:n koronatodistus Omakannasta. Ennen lentomatkaa kannattaa selvitää kohdemaan ja lentoyhtiön vaatimukset, koska kentällä todistuksia tarvittavassa ajassa on melkein mahdoton saada.

Käydessäni Itävallassa lääkärissä pyysin lääkäriä laittamaan omat rokotukseni paikalliseen “Omakantaan” näkyväksi. Itävallan Kela-kortti on nimeltään E-Card ja se pitää hakea maassa erikseen samalla tavalla kuin Suomessa. Minulla E-Card oli jo ennestään voimassa. Tämän jälkeen pystyin lataamaan Green Passin eli Grüner Passin appina puhelimeen. Sovellus avataan yhdellä näpäytyksellä silloin, kun on menossa sellaiseen paikkaan, jossa 3G:n sääntö on voimassa.

Itävallassa sinun tulee olla testattu viimeisen 24h aikana ja sinulla tulee olla negatiivinen testitulos, jos haluat mennä kampaajalle tai ravintolaan. Joka kerta, kun haluat mennä katsomaan urheilua tai tekemään jotakin, menemään vaikka jumpalle, sinun tulee käydä koronatestissä. Toinen vaihtoehto on ottaa rokotteet. Meidän kaupungissa on ilmaisia koronatestipaikkoja, joissa saa tuloksen 15 minuutissa. Välillä vain jonot ovat ulkona niin pitkiä, että testiin voi mennä yli tunti. Testiin tarvitset E-Cardin tai jos jonotat turistipisteeseen, niin silloin passin. Testaukset tapahtuvat kaupungin puolesta ulkona, jossa testaaja on kontissa avonaisen ikkunan takana ja asiakkaat jonottavat ulkona. Toinen henkilö kirjaa tiedot ja toinen testaa. Testitulos tulee tekstiviestinä tai sähköpostina. Tämän jälkeen voit mennä vaikka lounaalle.

Olen käynyt katsomassa tämän syksyn kaikki KAC-joukkueen jääkiekon kotipelit jäähallissa ja ovella minun on pitänyt todistaa henkilöllisyyteni passilla (kuvallinen, että pystytään yhdistämään koronapassin omistaja ja henkilö samaksi ihmiseksi) ja Green Passilla rokotukset. Jäähallissa kaikki ovat siis yleisössä testattu viimeisen 24h aikana tai rokotettuja, joten siellä ei tarvitse pitää maskeja. 3G:n säännöllä on pystytty ottamaan isoja ihmismääriä sisälle. En nyt tässä ota kantaa rokotteiden puolesta tai vastaan, mutta testaamista seuranneena voin todeta, että aika työlästä sekin on. Ikäraja koronapassia varten on 12 vuotta ja jos perheessä on neljä ihmistä, niin testeissä saa rampata koko ajan. 

Testaamisen ja rokotteiden tarkoituksena on saada maa auki ja mahdollistaa normaali eläminen. Jonkun verran on ollut kirjoittelua siitä, tuleeko rokotteet tietyissä ammateissa pakolliseksi. Jos henkilö kieltäytyy rokotteista, niin hän ei voi tulla töihin. Tämmöisiä ammatteja ovat esimerkiksi ravintola-ala ja hoitotyö. Kaikella on tarkoituksena rajata taudin leviämisen määrää.

Talvi 20/21 elettiin Itävallassa Lockdownissa ja lähes kaikki palvelut olivat kiinni. Toista tämmöistä vuotta ei kukaan halua. Pelkästään kokonainen talvi lapsilla kotikoulussa etänä oli liian raskas, puhumattakaan harrasteiden tai ihmiskontaktien puuttumisesta. Kuntosalit ja ravintolat olivat kiinni yli puoli vuotta, joten ihmiset kaipaavat normaalin elämän palautumista. Tällä tarkoitan ihan töissä käymistä ja harrastamista. Pidetään sormet ristissä ja kädet puhtaina, että tästä talvesta tulee parempi.