Sauvakävely – super siistiä vai noloa? Sauvakävelytekniikka tiivistetysti.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
sauvakävely

Olen ollut ohjaamassa aikaisemmin työssäni sauvakävelyryhmiä. Muistan, kun eräs mies kertoi, kuinka noloa on kävellä sauvojen kanssa. Sukset puuttuivat. Ja kaikki katsoivat. Hänen piti sauvakävellä illalla tai yöllä, ettei vain naapurit näe.

Paljon ovat asenteet noista päivistä muuttuneet. Terveyssauvailija tavoittelee lenkillä hyvinvointia. Hänellä on sauvat auttamassa ja tukemassa tasapainoa. Osa kehon painosta jakautuu sauvoille, joten se auttaa polvia ja selkää. Sauvojen avulla ryhti suoristuu ja askel pitenee.

Kuntosauvailija ottaa sauvat aktiivisempaan käyttöön ja muuttaa sauvojen ulkoilutuksen treeniksi. Sauvat antavat lisää vauhtia, askel pitenee ja ylävartalo osallistuu liikkeeseen. Sauvailijan syke nousee ja kunto kohoaa. Kävelystä tulee sauvojen avulla tehokkaampaa.

Sauvojen kanssa voi myös juosta. Tehosauvailija loikkii, harppoo ja hölkkää sauvojen kanssa. Sauvat myötäilevät juoksurytmiä ja käsien ojentajat aktivoituvat tehokkaasti. Sauvakävellessä vyötärön kierto korostuu verrattuna tavalliseen kävelyyn tai juoksuun, joissa kiertoa ei paljoa synny.

Nykypäivänä sauvakävelijä panostaa varusteisiin ja mukaan ei kelpaa mitkä tahansa suksisauvat. Sauvojen tulee olla oikean pituiset eli käsi on noin 90° kulmassa sauvasta kiinni pidettäessä. Silloin hartiat eivät jännity liikaa ja sauvaan saa hyvän työnnön. Olen itse noin 170cm ja käytän 115cm-120cm sauvoja.

Sauvan hanskaosan tehtävä on tukea kättä, mutta se myös antaa kämmenen avautua työnnön aikana. Sauvaa ei siis puristeta vaan sauva pysyy hanskan avulla kädessä vaikka välillä irrottaisitkin otteen. Sauvojen piikkejä suojaavat tulpat otetaan pois maastossa ja pururadalla. Piikin painautuessa maahan saadaan hyvä pito ja työntöön saadaan lisää voimaa. Sauvojen suunta on kävellessä viistosti taaksepäin ja ne liikkuvat lähellä vartaloa. Sauvojen rytmissä vastakkainen käsi ja jalka toimivat pareina. Jalkaterä rullaa alustalla ja lopuksi tulee varvastyöntö. Asento kehossa on eteenpäin menevä, katse kuitenkin ylhäällä eikä omissa varpaissa.

Tämän päivän sauvakävelijä panostaa myös vaatteisiin, kenkiin ja erillaisiin mittareihin. Sauvakävely ei ole vain sattumanvaraista sauvojen laahaamista perässä, vaan sauvoja kanssa suunnataan vaikka läheiseen mäkeen. Rinnevedoissa sauvoista saa parhaimman hyödyn irti ja treeneistä tulee tehokasta. Sauvailija kiipeää rinteen ylös ja laskeutuu palautellen alas, jonka jälkeen lähtee uuteen nousuun.

Alkulämmittelyssä sauvoja voi käyttää kuin keppijumppa keppejä. Niihin voi myös tukeutua ja niillä voi tasapainottaa erilaisia jalan heilautuksia. Perustekniikasta, rinneharjoittelusta ja alkulämmittelystä löydät videon YouTubesta kanavalta: Tintzukka.

Sauvakävely mielletään yhä keski-ikäisten harrastukseksi. Sauvojen tuoman tehokkuuden, monipuolisuuden ja hauskuuden takia en näe estettä miksi sauvojen kanssa treenaaminen ei olisi kaiken ikäisten laji. Sauvojen avulla kunto kohoaa, vyötärölinja kaventuu, nivelet saavat vähemmän kuormitusta ja ulkoliikunta monipuolistuu.

Hanki sinäkin sauvakävelysauvat ja mene lenkille. Koska Sinä olet sen arvoinen! Hyvä Sinä!