Vaihdevuosioireet

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Menopaussi eli vaihdevuodet ovat luultavasti ainoa aihe, johon minun nettisivujeni nimi Keski-ikä on perseestä täsmää. Menopaussi ja sitä edeltävät premenopaussioireet eivät ole mieltä ylentävää luettavaa, mutta ne koskettavat jokaista meistä tavalla tai toisella. Joillain oireet ovat lievempiä tai joku ei osaa yhdistää esim. sydämen tykytyksiä tai univaikeuksia vaihdevuosioireisiin.

Tätä lukiessa joku saattaa miettiä, ettei hänellä ole oireita, koska kuukautiset ovat voimistuneet juuri viidenkympin kynnyksellä ja muuttuneet runsaiksi. No se muutos saattaa olla juuri vaihdevuosioire. Oireet eivät ole pelkästään niitä tunnetuksi tulleita kuumia aaltoja vaan ne ovat yksilöllisiä ja moninaisia. Jollakin oireet ovat hiusten tai ihon muutoksia kun taas toisella painon nousua ja ahdistusta. Syitä väsymykseen voidaan etsiä työstressistä tai muista sairauksista vuosia, kun taas loogisin eli ikääntyminen saatetaan sivuttaa.

Vielä tänäkin päivänä, kun siivoamisesta on tullut YouTube-trendi tai mielentarveydestä puuhutaan TikTokeissa, niin menopaussista vaietaan yhä edelleen. Vain tietoa lisäämällä ja avoimuudella asiaa ja terveyttä voidaan edistää. Olen todella onnellinen ja kiitollinen, kun löydän ihmisiä, joille asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä on mahdollista.

1. Kiitos, kun saan haastatella sinua. Kerrotko ensin kuka olet ja mistä tulet?

Olen Saara Hakkiluoto-Kartio, 49-vuotias kolmen nuoren aikuisen ja yhden kohta täysi-ikäisen teinin äiti ja sosiaalialan ammattilainen. Asun Eurajoella, Luvian kylässä. Ison osan elämästäni olen kuitenkin asunut Porissa.

2. Onko sinulla ollut vaihdevuosioireita ja jos on, niin minkälaisia? Minkä ikäisenä oireet ilmestyivät?

Oireita alkoi tulla hiipimällä noin 47-48 vuoden iässä. Ensimmäisenä taisin huomata todella säännöllisen kuukautiskierron alkavan heitellä. Oireet ilmestyivät niin sujuvasti muun elämän myrskyihin, että niitä oli mahdoton tunnistaa vaihdevuosiin tai pre-menopausiin liittyviksi.

Oireita oli monenlaisia, kuten: unettomuus, aamuinen heräily ja valvominen, öinen ahdistava kuumotus (tunne kuin palaisi sisältäpäin), mielialavaihtelut, ahdistus, masennus, nivelten turpoaminen ja niiden särkeminen. Tämän lisäksi yleinen väsymys, turvotus ja lihominen. Mielestäni oireet tulivat enemmän esille niiden jo helpottaessa, kun aloitin hormooninkorvaushoidon alkuvuodesta 2023.

3. Oletko saanut apua vaivoihin?

Onnekseni sain kohdata todella asiantuntevan gynegologin, joka katsoi tilannettani kokonaisvaltaisesti ja otti huomioon hoidon turvallisuuden sekä toimivuuden juuri minun kohdallani.

Minulle laitettiin hormonikierukka ja sen lisäksi laitan estrogeenigeeliä iholle kerran vuorokaudessa. Suun kautta en saa hoitoa minua aiemmin vaivanneen hormonaalisen migreenin (aurallinen) vuoksi. Myöskään maksani takia ei haluttu ottaa turhia riskejä. Vakava ja vaikea koronavirus infektoi mm. maksani keväällä 2019 ja aiheutti silloin myös muita sisäelinvaivoja. Sekundaarilöydöksenä minulla todettiin silloin myös vaikea endometrioosi. Viimeiset kuukautiset minulla oli marraskuussa 2022.

4. Onko aiheesta ollut helppo puhua muiden kanssa vai onko aihe vieläkin suuri salaisuus?

Olen ollut hämmentynyt, kuinka huonosti vaihdevuosioireiden kirjosta edelleen tiedetään ja puhutaan. Itse pyysin työterveydestä lähetettä gynegologille tässä asiassa. Sitä ennen vaivoja oli jo vuosia mietitty yleislääkärien, psygologien ja psykiatrien kanssa.

Olen itse puhunut avoimesti aiheeseen liittyen ja kertonut kokemuksistani. Moni on yllättynyt. Olen nähnyt nähnyt sittemmin muutamia hyviä lähinnä brittiläisiä dokumentteja. Kannattaa katsoa myös Ylen Perjantain ohjelmassa ollut dokkari. Töissä ja ystäväpiirissä olen puhunut aiheesta naisille, miehille ja nuorisolle.

5. Mikä on ollut suurin yllätys omassa olotilassa tai onko joku oire ollut pahempi? Miten olet siitä selvinnyt?

Mielialan vaihtelut ja jonkinlainen aivosumu ovat vaikeuttaneet elämää. Oma persoonallisuus muuttui synkemmäksi. Öinen jatkuva ahdistus ja jatkuva unettomien öiden nauha olivat kammottavia kokemuksia.

6. Millaisia terveisiä haluaisit lähettää muille naisille?

Monilla ensimmäinen oire on ollut unettomuus ja aamuöinen heräily sekä valvominen. Vaihdevuosioireiden ilmaannuttua kannattaa käydä asiaan perehtyneellä gynegologilla, vaikka vain varmuuden vuoksi. Myös silloin, kun kuukautiset ovat vielä säännölliset.

Kaikkien kannattaa muistella, millaista myrskyä hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa teini-iässä ja esimerkiksi raskausaikana!

Kiitos todella paljon avoimesta ja vertaistukea antavasta haastattelusta Saara! Tämä on todella tärkeää!

Välillä olen itsekin ihmetellyt ihmisten tarinoista viidenkympin nurkilla, kun väsymys saa mitä ihmeellisimpiä diagnooseja, vaikka välillä tässä iässä vain väsyttää. Etenkin jos valvoo paljon ja se on juuri yksi menopaussioireista. Samoin moni nainen ihmettelee sydämentykytyksiä ja lääkäri ei edes tuo esille vaihdevuosioireita. Mitä enemmän näistä asioista puhutaan, niin sitä helpommin ymmärtää omaa kehoaan. Mielestäni kamalinta on epätietoisuus siitä, mikä minua vaivaa.

Rakkaat siskot ja veljet! Pidetään itsestä huolta ja ollaan sille armollisia. Joskus on parasta nostaa jalkaa kaasupolkimelta ja ottaa pieni breikki. Tai päikkärit. Sinä päätät!

Sinä löydät minut Instagramista nimellä Tintzukka ja TikTokissa nimellä tiinavuori. Käythän lukemassa myös aikaisempia blogitekstejä! Voit ottaa minuun yhteyttä, jos sinulla on blogiini sopiva aihe tai haluat tehdä yhteistyötä. Kiitos sinulle lukijani!