Työpaikkakiusaaminen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
velho

Onhan se lapsellista, työpaikkakiusaaminen. Se miten aikuiset alentuvat lasten tasolle ja jatkavat ala-arvoista touhua niinkuin se olisi joku yläasteen tyttöjen vessa. Ja korjaan heti, että tämä voi olla myös poikien vessa, mutta kun en ole siellä koskaan ollut, niin vertaus menee nyt tyttöjen puolelle. Kiusaamiseen voi liittyä kateus, tuo loppumaton luonnonvara, jota huonosta itsetunnosta kärsivät viljelevät. Se kietoo lonkeronsa ihmisen ympärille saastuttaen mielen ja kielen. Työpaikkakiusaaminen on yleensä pitkään jatkuvaa ja systemaattista kielteistä kohtelua, loukkaamista, alistamista ja mitätöintiä.

Kiusaaja on yleensä fiksu ja hänellä on taito kääntää kaikki asiat omaksi edukseen. Kiusaaja on hyvä lietsomaan ja manipuloimaan muita. Hän saa siitä tyydytystä. Kiusaaja saa kiusatun syyllistämään itseään, vähän niinkuin se kova tyttö sai kiltin tytön yläasteen vessassa itkemään. Mutta hän ei tiedä, että Karma is a Bitch.

Syy kiusaamiselle löytyy kiusaajasta. Hän on lapsena saattanut jäädä paitsi rakkaudesta tai huomiosta. Kiusaajan huono itsetunto vaatii uhreja, jolla hän nostaa itseään jalustalle. Kiusaaja haluaa hyväksyntää keinolla millä hyvänsä. Se on hänelle huume, tulla nähdyksi ja saada kunnioitusta edes kiusaajan roolissa. Kiusaajalla saattaa olla myös halua kerätä bändäreitä ympärilleen. Bändäri on kiusaajan kanssa samaa mieltä ja saa siitä tavallaan turvaa, koska silloin ei itse joudu kiusattujen listalle. Bändärin rooli voi olla ristiriitainen, jos bändäri pystyy itse ajattelemaan omilla aivoillaan ja on eri mieltä kiusaajan kanssa, mutta ei pysty olemaan omillaan. Bändäri on yhtä säälittävä kuin kiusaaja.

Kuppikunnat ovat tästä loistava esimerkki. Yhteinen paheksunta on vain muuttunut ajan myötä. Nyt osansa saa tuttu ihminen Instagram-kuvissa tai Tinderissä. Mutta Karma on yhä edelleen Bitch. Arvostellessaan muita kiusaaja kaventaa samalla omaa elinympäristöään. Arvostelemalla muita hän asettaa itsensä haavoittuvaan asemaan. Mitä jos hänestä voidaan sanoa samoja asioita? Sama puukko iskee helposti molempiin suuntiin.

Kiusaajat eivät voi voida hyvin. He ovat ehkä pettyneitä omaan elämäänsä ja peilaavat sen arvostelemalla tai paheksumalla toisten muiden elämiä. Kiusaaja saattaa olla elämäänsä kyllästynyt ja saavansa muiden maalaamisesta sisältöä elämäänsä.

Jos hänen käytöstään arvostellaan, hän ei sitä kestä. Muissa on aina vikaa. Hyökkäys on paras puolustus ja omasta peilikuvasta ei löydy mitään korjattavaa. Kiusaajaa käy sääliksi ja surullisinta on se, ettei hän sitä ymmärrä, että muut häntä säälivät.

Elämä lipuu kiusaajan ohi omassa katkeruudessa pyöriessä. Kiusaaja, hae apua ja kasva ihmisenä! Sinä et ole kiva ihminen, mutta myös sinulla on mahdollisuus muuttua. Jos ympäristösi ja siinä olevat ihmiset vetävät sinut synkkyyteen, niin olisiko aika muuttaa jotain elämässäsi? Toivottavasti sinä kiusaaja et jää henkisesti sinne yläasteen vessaan ilkeäksi tytöksi. Sinun ei tarvitse loistaa ilkeydellä vaan nyt olisi sinun aikasi kasvaa aikuiseksi. Kiusaaja, nyt on sinun aikasi elää.

Työpaikkakiusaaminen on koko työpaikan ongelma. Siihen pitää pystyä puuttumaan työpaikan kaikilla tasoilla ja sille pitää olla nollatoleranssi. Joskus myös esimiesasemassa oleva voi olla kiusaaja tai se surullinen bändäri. Jos kiusaamiselle on luotu kulttuuri työpaikalla, jossa se hyväksytään koska “pojat on poikia” ja “sellainen se vain on” niin sitä ei pidä suvaita. Jokaisella pitää olla oikeus turvalliseen ja kiusaamattomaan työyhteisöön. Mitätöinti, ulkopuolelle jättäminen, informaation huono kulku tai kokouksiin tarkoituksella kutsumatta jättäminen ovat esimerkkejä kiusaamisesta. Arjen huono käytös on kiusaamista, kun se on toistuvaa, systemaattista ja jatkuvaa.

Kiusattu, lämmin halaus sinulle ja voimia taisteluun!