Trendikäs kierrättäminen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
kierrätys

Toisen roska on toisen aarre. Maapallo täyttyy pian roskista, mutta silti haalimme lisää tavaraa. Jotenkin kaipaamme aina jotain uutta. Meitä saattaa houkutella uusi auto, paita, puhelin tai vaikkapa verhot. Samanlaisia kippoja ja kuppeja voi kaapit olla jo täynnä, mutta silti sieltä puuttuu jotain.

Uskomme oman onnemme olevan kiinni tavarasta. Joku muu omistaa jotain, mitä haluamme. “Sitten, kun saan sen, niin olen onnellinen”. Kuitenkin hetken päästä haluamme jotain muuta. Täytämmekö jotain tyhjiötä elämässämme tavaroilla? Tätä on syytä kysyä viisaammalta.

Tämän blogin aiheena on kierrättäminen. Kiitos Kirsi Ajomo, että saan haastatella sinua.

  1. Hei, kuka olet ja mistä tulet?

Olen paljaskonttine raumalainen, nimeltäni Ajomon Kirsi. Rauman lisäksi olen asunut Helsingissä opiskeluaikoina. Kierrätys on lähellä sydäntäni ja olen järjestänyt vapaa-ajallani Raumalla peräkonttikirppiksiä kesäisin muutaman vuoden. Lisäksi kuulun Rauman Avainmarttoihin, joissa kierrättäminen on yksi pääarvoista. Rauman Avainmartat ovat järjestäneet tekstiilinkierrätystapahtuman ja Lastentavarakirppiksiä. Välillä marttailtojen aiheena on ollut Vaihtoilta, jossa jokainen voi tuoda itselleen tarpeettomat tavarat kiertoon.

2. Miten sinä kiinnostuit kierrättämisestä?

Opiskeluvuoteni vietin Helsingissä, jossa asuminen ei ollut kovin halpaa. Kaikesta piti säästää. Lähes kaikki omistamani oli ollut jonkun toisen omaa tuossa vaiheessa. Samaan aikaan maapallon tilanne nousi uutisotsikoihin ja kiinnostuin aiheesta yhä enemmän.

Toisen lapsen kasvaessa ja lelujen määrän eskaloituessa tavaroiden järjestämisestä tuli sydämen asia. Samalla tutustuin Konmari-metodiin ja minimalismiin. Päästin sisäisen hamsterini vapauteen ja aloin karsimaan tavaroita kovalla kädellä. Tässä kohtaa hurahdin kierrättämiseen kokonaisuudessaan.

Tutustuin tarkemmin jäteasemien toimintaan, mitkä jätteet kuuluvat mihinkin jakeeseen ja mitä kaikkea voi uusiokäyttää. Kierrättämisessä kivointa on ajatella laatikon ulkopuolelta ja käyttää mielikuvitusta. Toki kaikkea ei kuulu säilyttää vaan tavaroistakin pitää osata irrottautua. Minimalismi ei ole minun juttuni, mutta kaiken turhan olen yrittänyt laittaa eteenpäin. Omakotitalossa pitää säilöä “iloa tuottamattomia” tavaroitakin, mutta kaikelle tulee olla paikkansa. Välillä arki kuitenkin ryöpsähtää kaikille tasaisille pinnoille kasoiksi, mutta siivoamiseen ei silti mene varttia kauempaa, kun on selvää mihin kaikki kuuluvat. Vielä kun oppisi heti laittamaan tavarat paikoilleen. No kukaan ei ole täydellinen 🙂

3. Minä lajittelen roskat, myyn mielelläni kirppareilla, laitan tavaroita/vaatteita eteenpäin, käytän asiat loppuun asti, yritän välttää ruokahävikkiä ja yritän olla ostamatta turhaa. Mitä muuta kierrättäminen on vai teenkö jo paljon juttuja oikein?

Selvästi näkee, että olet jo hyvin tietoinen kulutustavoistasi. Se on jo hyvä alku. Kierrättäminen on juuri tuota, kulutustottumusten tutkiskelua ja niiden pohjalta toimimista. Tavaroilla on käyttöikä, niin kuin on ruuallakin.

Maailmassa on vain tietty määrä raaka-aineita tuottaa hyödykkeitä. Se, missä tahdissa niitä käytämme on meistä itsestämme kiinni. Muovipakkausten kierrättäminen auttaa maapalloa, koska silloin yhteen pakettiin sidottu öljy ja muut raaka-aineet saadaan jatkojalostettua uudelleen eikä niitä tarvitse tuottaa uutena. Laadukas vaate kestää aikaa ja siihen käytetty raaka-aine ja työ saavat paremman hyötysuhteen kuin pikamuodin tekele, joka hajoaa liitoksistaan ensimmäisen pesun jälkeen.

Turhan tavaran ostamatta jättäminen ei ole oikeastaan kierrättämistä, mutta se sopii samaan kategoriaan. Mitä vähemmän omistat, sen helpompi sinun on olla ja hengittää. Mitä vähemmän omistat, sitä vähemmän tarvitsee ajatella kierrättämistä.

4. Miksi kaikki eivät kierrätä?

Voi tähän kun tietäisin vastauksen! Ajan saatossa olen törmännyt moniin tekosyihin, esim. kierrätysvaatteet ovat likaisia ja epämuodikkaita. Tämä on niin vanhentunut käsitys, että melkein nousee kiukku sitä ajatellessa. Kierrätyskulttuuri on nouseva trendi. Vaatteet kiertävät kaapista nopeasti eteenpäin, etenkin silloin, jos on tullut vikaostos tai vaate on käynyt pieneksi. Se on totta, että vaate voi tuoksua edelliselle omistajalle, mutta pyykinpesun yhteydessä käytetty etikka poistaa nämä tuoksut todella tehokkaasti. Martoilla on myös pitkä lista tehokkaita tahrojen poistokeinoja, jos vaatteessa on kestotahra.

Toiseksi luullaan, että kierrättäminen on hankalaa. Moni heittää sekajäteastiaan roskia liian helposti. Minulle kierrättäminen on jo niin syvälle takaraivoon asetettu oletus, että mieluimmin kuljetan evääksi syömäni ananaspurkin kotiin metallinkierrätyskoriini, kuin heitän sen sekajätteen joukkoon. Metalli kiertää tuotannossa todella pitkään. Jos jugurttipurkin kansi jää ryttyyn rutistaessa, niin se on metallia. Saarioisten einesruokien pakkaukset ovat metallia. Nämä ovat tietääkseni yleisimmät, jotka menevät sekajätteeseen eivätkä metallinkeräykseen.

5. Miten sinä kierrätät?

Asumme omakotitalossa ja kierrätämme lähes kaiken. Pihalla seisoo muovi- ja sekajäteastia sekä pihakompostori. Lisäksi viemme kaupalla sijaitseviin astioihin paperit, kartongit, metallit, lasit, paristot, lamput ja poistotekstiilit. SER-jätteen viemme sille kuuluvaan konttiin kodinkonekaupan takapihalla. Lisäksi yritän myydä käyttökelpoiset tavarat eteenpäin mm. netissä. Kesäisin järjestän Rauman peräkonttikirppiksiä. Niissä on helpompi myydät loput tuotteet, mitkä nettikirppiksillä eivät mene kaupaksi.

Erikoisimmat myymäni tuotteet ovat olleet pihalta kaadettu kataja sekä kiertoilmatakka. Uuden takan päivitimme energiatehokkaammaksi. Vanhan takan olisin voinut viedä kivi-ja metallijätteeksi jäteasemalle, mutta minun oli pakko kokeilla ensin olisiko joku siitä kiinnostunut. Kataja vuorostaan päätyi veistäjän materiaaliksi eikä puutarhajätteeksi.

6. Miten aloittaa kierrättäminen?

Hanki tietoa. Suomessa tämä on helppoa, jos vain jaksaa hieman panostaa. Kierrätyspisteiden infotauluissa on selkeät listat mitä mihinkin astiaan kuuluu tai ei kuulu laittaa. Tutustu oman taloyhtiösi jätekatoksen tarjontaan. Lähiöalueilla kannattaa kysellä naapureilta kiinnostusta yhteisen biojäteastian hankintaan, jos biokompostori ei innosta heti alkuun. Suomessa moni osaa jo kierrättää ja pullot sekä tölkit menevät helposti kauppaan.

Tee kierrättämisestä mahdollisimman helppoa. Mieti omat kulutustottumuksesi. Mitä ostat aina liikaa ja mitä heität aina pois?

7. Ostin lapsille käytetyt pyörät Itävallan nettikirppikseltä ja olin erittäin ylpeä suorituksestani saksan kielellä. Lapset ovat olleet myös iloisia hienoista pyöristä. Miksi kaikille ihmisille ei kuitenkaan käytetty kelpaa?

Asenneongelma. Kaiken pitää olla uutta ja kiiltävää. Pitää olla omaa. Perheen kuopuksena minulla ei ollut koskaan mitään uutta ja kiiltävää, mutta se ei minua koskaan haitannut. Omilla lapsillani löytyy esim. joitakin juhlavaatteita, joita on pidetty vain kerran, mutta ovat jo kiertäneet paljon.

8. Miten tsemppaisit ihmisiä kierrättämisessä?

Meillä on vain yksi maapallo. Vaikka olemme pieni ihmiskunta täällä pohjolassa, jokaisella teolla on merkitystä. Mitä enemmän kierrätämme, sitä enemmän saamme mediahuomiota maailmalla. Kierrätykseen liittyvät innovaatiot nousevat pinnalle ja ihmisten asenne muuttuu. Ihmiset ovat itsepäisiä muuttamaan toimintatapojaan.

Aloita pienestä. Ota sekajätteen kaveriksi muovi. Muovin tunnistaminen on helppoa. Onko se pakkaus ja onko se muovia? Jos molempiin vastasit kyllä, se kuuluu muovipakkausjätteeksi. Muovipakkauksia on niin paljon kotitalousjätteessä, että saatat jopa päätyä säästämään rahaa, kun voit vähentää jäteauton käyntikertoja kuukaudessa. Kokeilu ei maksa mitään.

 

Kiitos paljon Kirsi! Minä ainakin opin taas paljon ja tämä tsemppasi paljon jatkamaan kierrätystä!

Kirsin sanoin, meillä on vain yksi maapallo. Pidetään siitä huolta!

Lukijani, sinä löydät minun blogini Blogit.fi sivustolta, mutta voit seurata minua myös TikTokissa nimellä tiinavuori ja Instassa nimellä Tintzukka. Facebookissa käytän nimeä Tiina Vuori. Viestiä minulla voi laittaa myös nettisivujeni Contact- sivulta. Käy myös lukemassa aikaisempia tekstejäni!