Tietoa vaihdevuosista osa 2.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
ystävä

Vaihdevuodet ovat monelle mysteeri. Edellinen blogitekstini oli ensimmäinen osa haastattelusta, jota jatkan tässä kirjoituksessa. Vaihdevuodet vaikuttavat paljon naisen elämään, jonka takia halusin haastatella ihmistä, jonka työssä vaihdevuodet tulevat esille päivittäin. Menopaussi-oireet voivat alkaa jo 40-vuotiaana ja silloin ne tulevat usein yllätyksenä. Naiset saattavat puhua erilaisista oireista ymmärtämättä, että ne liittyvät menopaussiin.

1.  Kiitos, että saan haastatella sinua! Tämä asia on todella tärkeä. Kertoisitko ensin nimesi ja ammattisi:

Nimeni on Jaana Härkälä ja olen 55-vuotias kätilö/terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Raumalta. Työskentelen mm. vaihdevuosi-ikäisten naisten kanssa päivittäin. Vaihdevuosiin, niiden oireisiin ja hoitoihin palaan joka päivä. Totuushan on se, että jokainen nainen kokee vaihdevuodet, kun tarpeeksi pitkään saa elää. Toisilla vaihdevuodet alkavat aiemmin ja toisilla myöhemmin (40-60-vuotta).

2. Mistä voi tietää, että vaihdevuodet ovat alkaneet?

Vaihdevuosioireet ovat hyvinkin selkeät. Kuukautiset jäävät pois joko ennen oireiden alkua tai oireiden alettua. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki naiset eivät saa vaihdevuosioireita. Suomessa monella naisella on hormonikierukka. Sen kanssa monella ei ole vuotoja. Hormonikierukka on hyvä ja ehkä paraskin hormonihoidon osa. Sitä ei kannata poistattaa, jos se on toiminut hyvin.

3. Tätä asiaa kysyin jo viime kerralla, mutta mitä kehossa tapahtuu ensimmäisten vaihdevuosioireiden aikana?

Vaihdevuosissa estrogeenin tuotanto sammuu. Se sammuu pikkuhiljaa vaiheittain. Välillä voi olla oireita ja sitten taas ei. Se on tyypillistä vaihdevuosissa. Aluksi kuukautiskierto ensin lyhenee ja sitten se pitenee. Lopulta kuukautiset jäävät kokonaan pois. Vuotopäivät ja vuodon määrä voivat lisääntyä. Sen lisäksi kierto voi alkaa ja päättyä tiputteluvuodolla. Hormonikierukan kanssa nämä oireet voivat jäädä huomaamatta. Helpoimmin tunnistaa kuumat aallot, hikoilun, sydämen tykyttelyn ja unihäiriöt.

Oireet voivat kestää muutaman minuutin ja niitä voi olla sekä päivällä sekä yöllä. Mielialan muutokset kuuluvat myös asiaan ja niitä voi olla mm. alakuloisuus, ahdistuneisuus, ärtyneisyys ja saamattomuus.

4. Miksi kuukautisoireet (vuodon runsaus, rintojen arkuus, painon nousu) voimistuvat ennen niiden loppumista?

Vuodon runsaus ja rintojen arkuus liittyvät hormonaalisiin tekijöihin. Vaihdevuodet itsessään eivät lihota ketään. Usein liikunta jää jaksamattomuuden takia vähemmälle, ruokailu muuttuu, kun ei jaksa tehdä kunnollista ruokaa, napsutellaan herkkuja eikä pidetä kiinni ateriarytmistä. Painoa tulee näin herkemmin. Ruokavaliota tulee kokoaika tarkkailla.

5. Mihin oireisiin yleensä haetaan apua?

Apua haetaan ensimmäisenä kuumiin aaltoihin, hikiaaltoihin ja uniongelmiin. Jos yössä herää 10 kertaa ja joutuu vaihtamaan petivaatteet joka kerta, niin sitä ei montaa viikkoa kestä. Semmoinen vaikuttaa takuulla myös mielialaan. Uniongelmat voivat myös vaivata. Illalla voi olla vaikea nukahtaa, yöllä herää usein tai sitten herää “liian” aikaisin.

6. Muuttuuko seksuaalisuus heti oireiden alettua?

Vaihdevuodet eivät vaikuta yhtäkkisesti naisten seksuaalielämään. Seksuaalisuus on hyvin yksilöllistä. Joillekin seksi ei ole koskaan ollut kovin keskeistä elämässä. Toisaalta suuri osa naisista jatkaa aktiivista seksielämää pitkälle vanhuuteen asti. Jos vaihdevuosioireet häiritsevät elämää, ne voivat vähentää myös seksuaalista halukkuutta (jos herää monta kertaa yössä -> väsymys, ei jaksa harrastaa seksiä, mieliala, yms.) Seksi / emätinyhdyntä voi alkaa tuntua epämiellyttävältä ja kipeältä limakalvojen kuivuuden takia.

Limakalvot ovat helppo hoitaa paikallisestrogeenilla. Seksuaalisuus ja seksi eivät lopu vaihdevuosiin ellei nainen niin itse halua. Kuitenkin jos kokee tällä saralla ongelmia, niin kannattaa kääntyä seksuaalineuvojan tai gynekologin vastaanotolle. Asian voi ottaa puheeksi myös vaikkapa työterveyshuollon vastaanotolla.

7. Kiitos näistä vastauksista!  Miten tsemppaisit vielä naisia?

Jokainen meistä naisista kohtaa vaihdevuodet, kunhan saa elää tarpeeksi vanhaksi. Vaihdevuodet voivat alkaa 40-60 vuotiaana eli vaihtelua on paljon. Vaihdevuosien kanssa pärjää hyvin oikealla asenteella, terveillä elintavoilla ja hormoninkorvaushoidolla. Hormoninkorvaushoitoa ei kannata pelätä!

Kiitos Jaana! Ja oikein hyvää syksyä sinulle!

Lukijani, sinä löydät minun blogini Blogit.fi sivustolta, mutta voit seurata minua myös TikTokissa nimellä tiinavuori ja Instassa nimellä Tintzukka. Facebookissa käytän nimeä Tiina Vuori. Viestiä minulla voi laittaa myös nettisivujeni Contact- sivulta.

Muista tämä ikä on paras ikä! Tee jokaisesta päivästä hyvä päivä. Tai ainakin ok sellainen. Tavataan viimeistään seuraavassa blogi-kirjoituksessa! Muista käydä myös lukemassa haastattelun ensimmäinen osa! Luv U!