Tietoa vaihdevuosista osa 1.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
kehonhuolto

Vaihdevuodet ovat monelle mysteeri. Ne vaikuttavat paljon naisten elämään, joten halusin tietää asiasta lisää. Sain ajatuksen haastatella ihmistä, jonka työssä vaihdevuodet tulevat esille päivittäin. Miksi asia minua kiinnostaa, niin siihen on monta syytä. Yksi on se, että menopaussi-oireet voivat alkaa jo 40-vuotiaana ja silloin ne tulevat usein yllätyksenä. Naiset saattavat puhua erilaisista oireista ymmärtämättä, että ne liittyvät menopaussiin.

  1. Kiitos, että saan haastatella sinua! Tämä asia on todella tärkeä. Kertoisitko ensin nimesi ja ammattisi:

Nimeni on Jaana Härkälä ja olen 55-vuotias kätilö/terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Raumalta. Työskentelen mm. vaihdevuosi-ikäisten naisten kanssa päivittäin. Vaihdevuosiin, niiden oireisiin ja hoitoihin palaan joka päivä. Totuushan on se, että jokainen nainen kokee vaihdevuodet, kun tarpeeksi pitkään saa elää. Toisilla vaihdevuodet alkavat aiemmin ja toisilla myöhemmin (40-60-vuotta).

2. Onko yleistä, että ensimmäiset vaihdevuosioireet tulevat yllätyksenä? Mitä oireita ne voivat olla?

Monelle vaihdevuodet ovat hyvinkin mysteerinen asia. Mitä nuoremmasta naisesta on kyse, sen helpommin oireet torjutaan. Jos esim. oma äiti on ollut nuori vaihdevuosien alkaessa niin tytärkin osaa niitä helpommin epäillä. Monesti naiset kuvaavat oireita stressin tai kiireen aiheuttamiksi. Vasomotoriset oireet (kuumat aallot, hikoilu, sydämen tykyttely, huonot yöunet) ovat tyypillisiä oireita. Niitä ovat myös ärtyneisyys ja kiukkuisuus. Oireita voi hyvinkin tulla jo ennen kuin vuodot loppuvat tai muutama vuosikin ennen sitä. Tyypillisesti menopaussi on meillä Suomessa 51-52 vuotiaana. Menopaussi tarkoittaa sitä aikaa, kun kuukautiset loppuvat. Tietysti siinäkin on suuria vaihteluita!

3. Onko oireisiin lääkitystä?

Oireet tulevat, kun kun estrogeenin tuotanto loppuu. Sen takia estrogeenihoito on ainut, joka oireita myös poistaa. Toki terveellisillä elämäntavoilla voi oireita lieventää. Niitä ovat esim. uni, ruokavalio ja liikunta. Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö aikaistavat oireita muutamalla vuodella. Moni yrittää sinnitellä luontaistuotteilla ja pärjätä niillä. Se kannattaa kuitenkin muistaa, ettei niiden tehoa ole tutkittu samoin kuin lääkkeiden. Hoitoa kannattaa hakea, jos oireet ovat sellaisia, että ne haittaavat arkea.

4. Miten oireita voi helpottaa? Onko esimerkiksi kuumiin aaltoihin mitään helpotusta?

Estrogeeni säätelee meidän lämmönsäätelyjärjestelmää. Kun sen tuotanto hiipuu, niin toiset kokevat kuumia- tai hikiaaltoja. Siten estrogeenihoito auttaa myös näihin vaivoihin. Toki huonetta voi viilentää ja päällä voi pitää mukavia vaatteita, jotka eivät hiosta. Yöllä voi nukkua vaikka ikkuna auki.

5.  Lapsilla on neuvolat ja teinien murrosikä on ihan yleinen asia. Kuitenkin menopaussi on vaiettu asia, vaikka moni muu asia on meidän yhteiskunnassa avoin asia.  Miksi näistä asioista ei puhuta avoimesti?

Puhumattomuudella on varmasti pitkät perinteet. Tietyllä tapaa nainen on tullut “vanhaksi”, kun hän ei ole enää hedelmöityskykyinen. Mitä nuorempi nainen on kyseessä, sen vaikeampi vaihdevuosia on yleensä heti myöntää. Yhteiskuntamme ja kaikki media yms. ihannoivat nuoruutta. Onneksi kuitenkin tänä päivänä näistä asioista puhutaan jo avoimemmin.

6. Mitä kehossa sitten tapahtuu ensimmäisten vaihdevuosioireiden aikana?

Vaihdevuosissa estrogeenin tuotanto sammuu. Se sammuu pikkuhiljaa vaiheittain. Välillä voi olla oireita ja sitten taas ei. Se on tyypillistä vaihdevuosissa. Aluksi kuukautiskierto ensin lyhenee ja sitten se pitenee. Lopulta kuukautiset jäävät kokonaan pois. Vuotopäivät ja vuodon määrä voivat lisääntyä. Sen lisäksi kierto voi alkaa ja päättyä tiputteluvuodolla. Hormonikierukan kanssa nämä oireet voivat jäädä huomaamatta. Helpoimmin tunnistaa kuumat aallot, hikoilun, sydämen tykyttelyn ja unihäiriöt.

Oireet voivat kestää muutaman minuutin ja niitä voi olla sekä päivällä sekä yöllä. Mielialan muutokset kuuluvat myös asiaan ja niitä voi olla mm. alakuloisuus, ahdistuneisuus, ärtyneisyys ja saamattomuus.

 

Kiitos Jaana, me jatkamme samasta aiheesta sinun kanssasi seuraavassa blogikirjoituksessa, jossa kerron haastattelun toisen osan. Tässä on jo niin paljon uutta tieto pohdittavaksi, että jaan haastattelun kahteen osaan.

Lukijani, sinä löydät minun blogini Blogit.fi sivustolta, mutta voit seurata minua myös TikTokissa nimellä tiinavuori ja Instassa nimellä Tintzukka. Facebookissa käytän nimeä Tiina Vuori. Viestiä minulla voi laittaa myös nettisivujeni Contact- sivulta.

Muista tämä ikä on paras ikä! Tee jokaisesta päivästä hyvä päivä. Tai ainakin ok sellainen. Tavataan viimeistään seuraavassa blogi-kirjoituksessa!