Aikuisen ADHD

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Välillä laiskottaa, eikä huvita. Asiat jäävät tekemättä ja vaatepinot kasaantuvat sängylle. Se on ihan normaalia, että on kiva vain tehdä asioita mitkä kiinnostavat. Toisinaan asioita on monta yhtä aikaa tekeillä, eikä mikään valmistu, vaan huomio kiinnittyy jo seuraavaan juttuun. Tunnistan tämän ilmiön itsessäni ja niin varmasti moni muukin. Milloin tämä ei sitten enää ole normaalia ja asiasta kannattaa huolestua?

Haastattelen tässä blogissa asiaan enemmän perehtynyttä henkilöä. Kiitos Salla, kun jaat tämän kanssamme! Me olemme tutustuneet lasten harrastusten kautta ja olemme aina tulleet hyvin juttuun. Tunnen sinut erittäin elävänä, positiivisena ja energisenä sekä etenkin muista huolehtivana sydämellisenä ihmisenä. Olin hieman yllättynyt, että sinä kerroit adhd:sta. Haluisin mielelläni kuulla sinun koko tarinasi!

1.  Kerrotko ensin kuka olet ja mistä tulet?

Olen Salla Leppänen 47v nainen Raumalta. Perheenäiti, vaimo ja työskentelen apulaistavaratalopäällikkönä Motonetissa.

2. Miten ja milloin tunnistit oman adhd:n?

Lapseni sai ADHD- diagnoosin. Samalla aloin myös itse miettiä omia oireitani. Tuntui hullulta, että jatkuvasti sain masennus diagnooseja ja lääkkeitä, vaikka itse painotan etten koe olevani  masentunut. Masennuslääkkeet eivät myöskään tuoneet apua. Toki ADHD altistaa myös oikealle masennus diagnoosille. Minun tapauksessani masennus ei ollut oikea diagnoosi.

Minulta jäi asiat tekemättä ja poltin itseni säännöllisesti loppuun. Olin hermostunut ja loputtoman väsynyt. Mieheni kannustuksesta menin työterveyteen. Sieltä sain lähetteen eteenpäin ja tutkimuksiin.

3. Mikä siis on ADHD?

ADHD:n määritelmä:

ADHD on kehityksellinen neuropsykiatrinen oirekuva. ADHD tulee sanoista Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Ydinoireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Oireet näkyvät ja painottuvat yksilöllisesti ja ne haittaavat jokapäiväistä toimintakykyä.

4. Missä asioissa se sinulla ilmenee?

Se näkyy minulla aloituskyvyn puutteena ja minulla on paljon keskeneräisiä juttuja. Se näkyy myös impulsiivisuutena rahan käytössä ja innostumisessa. Poltan itseni helposti loppuun. Hyper fokus johonkin kiinnostavaan asiaan. Minä puhun paljon ja välillä päälle. Hukkaan tärkeitä tavaroita jatkuvasti.

Minun on vaikea muistaa asioita. Unohdan asioita helposti.

Minun on myös vaikea keskittyä. Näprään usein puhelinta samalla kuin juttelen, koska se auttaa minua keskittymään. Olen myös motorisesti levoton ja sen takia aina liikkeessä.

5. Ihastuin tavatessamme juuri sinun puheliaisuuteen. Raumalla asuessa se on mielestäni erittäin hyvä piirre.

Nyt kuitenkin puhumme ADHD:sta. Kuinka yleistä aikuisten ADHD:n löytyminen on aikuisiällä?

Koko ajan yleisempää. Asioiden tietoisuuteen tuleminen auttaa asiaa. Naisilla diagnoosi tehdään useammin aikuisena kuin miehillä. Tämä johtuu siitä, että naisten oireet jäävät usein piiloon lapsena.

6. Miten muut ihmiset siihen suhtautuvat, kun olet avoin asian kanssa?

Siihen suhtaudutaan hyvin. En ole kokenut mitään negatiivista asian suhteen.

7. Tosi kiva kuulla. Miten sitten hoidon kanssa? Hoidetaanko ADHD:ta jotenkin ja teetkö sille itse jotain?

Kyllä sitä hoidetaan. Minulla on lääkitys ja hoitosuhde aikuispsykiatriaan. Rutiinit auttavat myös arjessa. Lääkitys on minulle avain asemassa.

8. Miksi luulet, ettei sitä lapsena huomattu? Tuliko se kuitenkin sinulla lapsena tai nuorena esille?

Kyllä se tuli esille. Tyttöjen ADHD näyttäytyy haaveiluna, poissaolona, oppimisvaikeuksina, mutta harvemmin yliaktiivisena “seinille kiipeilynä”. Sain vain kuulla koulussa (en kotona) olevani vähän tyhmä ja laiska. On vaikea olla fiksu, kun asiat ovat päässä ihan sekaisin ja koko ajan on hälinän tunne.

9. Mitä neuvoisit tekemään, jos joku lukija kiinnostuisi tästä aiheesta ja saattoi jopa löytää itsensä tästä tekstistä?

Facebookista löytyy ADHD- ryhmiä ja sen lisäksi kannattaa käydä liiton sivuilla klikkaamalla osoitetta www.adhd-liitto.fi

Jos mietityttää, niin kannattaa ottaa asia puheeksi oman lääkärin kanssa. Ja todellakin kaikilla näitä oireita on, mutta ADHD-ihmisillä ne ovat jatkuvia ja haittaavat elämää huomattavasti. Suosittelen myös lukemaan kirjan:” Supervoimani ADHD”. Se on huikea!

Kiitos paljon Salla!

Kävin itse tämän haastattelun jälkeen tutustumassa liiton sivuihin ja löysin paljon uutta tietoa. Vertaistuki on varmasti tärkeää etenkin näin aikuisena. Monesti on helpottavaa löytää sanat omalle olemiselle. Tietoisuus siitä, miksi teen tai toimin näin, on mielestäni vapauttavaa. Erityisherkkänä ihmisenä itse osaan ottaa enemmän aikaa latautumiseen ja palautumiseen, joka auttaa siten omassa arjessa jaksamista. Tieto ei aina lisää tuskaa, vaan on erittäin hyödyllistä.

Tämän päivän tavoitteena voisi kaikille olla itsensä löytäminen. Kuuntele omaa kehoa ja pidä siitä huolta! Olet sen arvoinen!

Lukijani, sinä löydät minun blogini Blogit.fi sivustolta, mutta voit seurata minua myös TikTokissa nimellä tiinavuori ja Instassa nimellä Tintzukka. Facebookissa käytän nimeä Tiina Vuori. Viestiä minulla voi laittaa myös nettisivujeni Contact- sivulta. Käy myös lukemassa aikaisempia tekstejäni!